مقدمه
یکی از مفاهیمی که در سالهای اخیر به آن توجه زیادی شده است هوش هیجانی است. هوش هیجانی با EQ نشان داده میشود. ممکن است کلمات هوش عاطفی یا هوش احساسی نیز به گوش شما خورده باشد.
این هوش در کنترل عواطف و هیجانات خود فرد و دیگران نقش دارند و همچنین علاوه بر کنترل سبب شناخت نیز میشوند.
نقش هوش هیجانی در کسب و کار
امروزه در مدارس با استفاده از آزمایش هوش هیجانی، شغل و رشته مرتبط به دانشآموز را به خود فرد و خانواده او پیشنهاد میدهند.
افرادی که در این هوش رتبهی بالایی کسب کنند، برای کارهایی همچون مدیریت و رهبری مناسباند. افراد با نمره بالا اغلب مدیران موفقی میشوند که توانایی هدایت یک شرکت، یک جامعه، یک سازمان و... را دارند. این گونه افراد برای کارهایی همانند کارمند بودن یا شغلهایی که زیر دست بودن را به همراه دارد مناسب نیستند
سرفصل ها
جلسه اول: هیجانات در زندگی
جلسه دوم: نقش هیجانات و عواطف در وضعیت روانی و اجتماعی فرد
جلسه سوم: ارتباط هيجانات با سلامتي
جلسه چهارم: نقش خانواده در هیجانات
جلسه پنجم: نحوه ابرازگری هیجانات و احساسات منفی
جلسه ششم: نحوه ابرازگری هیجانات و احساسات مثبت
هوش هیجانی یعنی درک کردن عواطف
افرادی که هوش عاطفی بالایی دارند توانایی درک عواطف و احساسات و مدیریت آنها به شیوه درست را دارا هستند. آنها خشم، عصبانیت، عشق و... را درک میکنند و بسته به شرایط و شدت احساسات پاسخ درست و صحیح میدهند.
این خود کنترلی عواطف و احساسات سبب رفتار خردمندانه و درست در زندگی انسانی میشود. ادوارد ثورندایک در قرن بیستم تعریفی برای هوش اجتماعی داد که این تعریف امروزه بسیار شبیه به هوش هیجانی یا هوش عاطفی است.
قابل به ذکر است، ثرندایک نظریات متعددی در جهت روانشناسی یادگیری ارائه کرده است. در دوره آموزشی هوش هیجانی به شما آموزش داده میشود تا چگونه احساسات خود را کنترل کنید.
تفاوت بهره هوشی و هوش هیجانی
افراد زیادی را در جامعه میبینیم که بهره هوشی یا همان IQ بالایی دارند اما در زندگی خود موفق نیستند. موفقیت در زندگی و در آینده و در مورد رابطه شغلی نیازمند استفاده بهینه از هوش هیجانی و بهره هوشی است.
برای موفقیت در هر زمینهای لازم است هم هوش هیجانی و هم بهره هوشی با استفاده از آموزش و روش درست تقویت شوند. تقویت هوش عاطفی به همراه بهره هوشی سبب افزودن درصد موفقیت در کسب و کار میشود.
امروزه بحث هوش هیجانی جایگاه ویژهای در دورههای MBA و مدیریت کسب و کار دارد.
نقش والدین در دوره کودکی
دوره کودکی دورهی بسیار مهمی در شکل گیری عواطف ما است. والدین وظیفه دارند هوش هیجانی را آموزش ببینند تا بتوانند محیطی را ایجاد کرده که بتوان به راحتی در آن ابراز احساسات کرد.
در کودکان این ابراز احساسات گاها به صورت نقاشی است که این بیان احساسات به صورت غیر کلامی است. هوش عاطفی بالا در کودکان و حتی بزرگسالان سبب میشود فرد واکنش مناسبی حتی در مواقع خطر از خود نشان دهد.
در کودکان این هوش سبب مسئولیت پذیری با کنترل احساسات میشود و همچنین میتوان خوشحالی را در رفتار کودک مشاهد نمود.
در دوره آموزشی هوش هیجانی با پرداختن به نقش والدین در دوره کودکی، نحوه صحیح ارتباط با کودک در این خصوص آموزش داده میشود.
اصلیترین راهکار تقویت هوش هیجانی
اصلیترین راهکار همانطور که در بالا صحبت شد آموزش والدین و سپس رفتار صحیح والدین با کودک خود است. اما اگر متوجه شدید که بنا به هر دلیلی نتوانستهاید در کودکی و بزرگسالی هوش عاطفی خود را تقویت کنید و اکنون به فکر تقویت آن هستید راهکارهای متنوعی مقابل شما قرار دارد.
یکی از راهکارها مشاهده احساسات خودمان است. گاه آنقدر زندگی خود را شلوغ میکنیم که فراموش میکنیم به احساسات خود توجه کنیم.
لازم است گاه در زمانی مشخص از خود بپرسیم الان چه احساسی داریم و در این زمان کدام قسمت فیزیکی بدنمان در این حس و حال دخیل است.
با مرور زمان پرسیدن این سوال در چند مقطع از روز سبب مدیریت و برنامه ریزی هیجانات و احساساتمان میشود. در این راهکار نفس عمیق را از یاد نبرید.
راهکارهای دیگر برای تقویت هوش عاطفی
راهکار دوم هنگامی که یک احساس خاص را تجربه میکنید به رفتار خود دقت بیشتری داشته باشید و سعی کنید این واکنش و رفتار خود را نسبت به این احساسات کنترل کنید.
راهکار سومی که در اینجا در هوش هیجانی به آن اشاره میکنیم این است که نظرات و رفتارهای خود را همانند یک کارآگاه زیر نظر بگیریم، نظرات
و ایدههای ما همواره توسط دیگران در حال تقویت یا گاهی با بازخورد دیگران به خاموش سازی و نقد میانجامد.
افراد با هوش عاطفی بالا متوجه هستند که ایدهها و نظراتشان چگونه تقویت یا نقد میشود.
یکی دیگر از راهکارهای ساده که انجام دادنش در زندگی روزمره متداول است، همدردی است. همدردی سبب درک کردن عواطف و احساسات دیگران میشود و درک کردن احساست و عواطف دیگران سبب افزایش هوش هیجانی میشود.
این موارد تنها نمونه بسیار کوچکی بودند که با استفاده از آن میتوان هوش را تقویت کرد.
اندازه گیری هوش هیجانی با تست
هوش هیجانی با یک نوع تست سنجش میشود. این تست خود از چند مؤلفه تشکیل شده است. این مؤلفههای شامل موارد زیر است:
- توانایی شناخت احساسات، درک احساسات و بیان احساسات
- توانایی درک احساسات دیگران و تعامل با آنها
- توانایی مدیریت احساسات و کنترل آنها
- توانایی مدیریت سازگاری و حل مشکلات شخصی و بین فردی
- توانایی ایجاد تاثیرات مثبت برای برانگیختن خود برای آسان سازی رفتار هیجانات
تهیه دوره آموزشی هوش هیجانی
تقویت هوش هیجانی میتواند تاثیری بسیار مثبت در زندگی روزمره و موفقیت ما داشته باشد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست بیاورید ما دوره تخصصی و آموزشی را به شما پیشنهاد میکنیم. این دوره با ارائه تکنیکهای موثر شما به را به خوبی در این زمینه همراهی میکند.
جمع بندی
امروزه حتی برای وارد شدن به یک کسب و کار مناسب و همچنین داشتن یک زندگی مناسب و درک اطرافیان نیازمند تقویت هوش هیجانی خود هستیم پس لازم است برای تقویت این هوش و همچنین یافتن راه مناسب برای زندگی به تقویت این مولفه بپردازیم. یکی از راهکارها در این خصوص استفاده از دورههای آموزشی است
تکنیک های غلبه بر هوش هیجانی را یاد بگیرید و رشد فردی تان را رغم بزنید؛ با افزایش مهارت مدیریت هوش هیجانی به خود حس رضایت بدهید.